Gmina Piaski w partnerstwie FUNDACJA WSPÓŁPRACY I ROZWOJU INCEPTUM realizuje projekty

"ROZWÓJ PLACÓWEK WSPARCIA DZIENNEGO NA TERENIE GMINY  PIASKI" oraz "ŚWIETLICE ŚRODOWISKOWE W GMINIE PIASKI"

Jeżeli chcemy być zdrowi, bardzo ważną sprawą jest odżywianie. Ja w tej chwili nie będę omawiała zasad zdrowego odżywiania, tylko przejdę do konkretów:) Bardzo Was zachęcam do samodzielnego wykonania sałatki owocowej. Na początek najprostsza wersja.

 Będą potrzebne:

-jabłka,

 -banany,

 -truskawkowy serek homogenizowany.

 Poniższy link zawiera film ze szczegółami...

 https://www.youtube.com/watch?v=ygJP9ylRq6E&ab_channel=DangerouslyFast

 Sałatkę możemy wzbogacić innymi owocami np. borówkami, arbuzem, winogronem, truskawkami itp. Jeżeli zależy nam aby sałatka miała jak najmniej kalorii to serek można zastąpić jogurtem naturalnym.

 Taka sałatka może być też bazą do pysznego i pożywnego śniadania. Jeżeli wymieszamy ją z płatkami kukurydzianymi lub płatkami owsianymi ugotowanymi na wodzie to takie śniadanie zapewni nam energię do samego obiadu!

 Zachęcam do wykonania sałatki dla całej Rodziny.

 https://www.youtube.com/watch?v=ygJP9ylRq6E

 
Na początek mam film o wiośnie i o jej pierwszych przejawach.
Zapraszam do obejrzenia

 https://www.youtube.com/watch?v=n48RQ4OpHZA&ab_channel=EduKredka.

 A teraz zapraszam do wykonania pracy plastycznej: „Bukiet wiosennych bazi”.

 Będą nam potrzebne:

 -kartka papieru A4

 -kredki

 -wata

-klej

 

Na kartce kredkami rysujemy kolorowy wazon, w wazonie brązowe gałązki wierzby. Na gałązkach szare kółeczka, a na nich przyklejamy małe kuleczki z waty – to będą „baziowe kotki”.

 

I bukiet bazi gotowy.

 

Na koniec proponuję spacer, wyjście na podwórko. Jeżeli dobrze się rozejrzycie na pewno odnajdziecie pierwsze oznaki wiosny, o których była mowa w filmie. Ubierzcie się ciepło, bo dziś

 w pogodzie króluje jeszcze zima…

 
Miłego popołudnia:)

Potrzebne materiały

Karton niebieski i biały

Gąbka kuchenna

Nożyczki

Mazak

Farby plakatowe:

biała, żółta, odcienie zieleni, czerwona

  1. Na białym kartonie narysuj 3 tulipany.

2.Narysuj kształt liści tulipana mniejszy i większy.

3.Wytnij, aby powstał szablon.

4.Biały szablon połóż na niebieski karton.

5.Przygotuj farby oraz gąbkę.

6.Maczając gąbkę w farbie, stempluj tulipana - jednym kolorem.

7.Drugi tulipan pomalujemy na innym sposobem - przesuwając gąbkę do środka.

8.Trzeci tulipan - mieszając odcienie czerwieni i żółci.

9.Przyłóż szablon liścia. Stempluj zielonym kolorem.

  1. Do każdego tulipana domaluj łodygę.

11.Maczając kartonik w farbach na palecie maluj trawę. Praca gotowa.

 

 

   

Źródło:fakt.pl    

                                                                         

Źródło: fakt.pl

Jak co roku, na każdym wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Czy wiesz, skąd w polskiej tradycji Świąt Wielkanocnych wzięło się to ciasto? Odpowiedź dla niejednej osoby z pewnością będzie zaskakująca. Wbrew powszechnie panującym przekonaniom, przepis na mazurka nie powstał w Polsce. Prawdopodobnie przybył do naszego kraju, a w XVII wieku na stałe zadomowił się w naszej tradycji. Nazwa tego najbardziej znanego wielkanocnego przysmaku wiąże się z określeniem „mazur”, co kiedyś oznaczało osobę mieszkającą na Mazowszu. To właśnie w tym regionie Polski mazurek od początku cieszył się bardzo dużą popularnością. Według zwyczaju, to wyjątkowe ciasto stanowi pewną nagrodę po okresie Wielkiego Postu.

 

Mazurek Wielkanocny dziś

Konsystencja klasycznego mazurka powinna być krucha. Ciasto piecze się na płaskich, prostokątnych blachach. Należy uważać przy nakładaniu go na blachę przed pieczeniem, ponieważ nie powinno być zbyt grube. Samo ciasto to podstawa pod lukier, masę czy na przykład konfiturę.

Przepis na mazurka wielkanocnego

Przepis na mazurek królewski

Przygotuj następujące składniki:

 

- pół szklanki cukru

- 300 g masła

- 1 surowe żółtko

- szczypta soli

- zmielone migdały (1 szklanka)

- mąka pszenna (2 szklanki)

- 4 żółtka ugotowane na twardo

 

Na wierzch mazurka: słoik wiśniowych konfitur (najlepiej domowych!)

 

Rozgrzej piekarnik do 180° C.

 

Przygotowanie:

  1. Żółtka, które ugotowałeś na twardo, przetrzyj przez sito, przesiej mąkę tartą przez stolnicę i dodaj masło i resztę składników. Całość zmieszaj i zagnieć, aż otrzymasz jednolitą masę.
  2. Uformuj ciasto na kształt kuli, owiń folią i włóż na godzinę do lodówki. Następnie podziel je na trzy części. Rozwałkuj 2/3 na placek o grubości 1 cm i posyp szczyptą mąki.
  3. Blachę posmaruj masłem i posyp bułką tartą, a następnie umieść na niej rozwałkowane na placek ciasto. Pozostałą 1/3 ciasta uformuj na niewielkie wałeczki, aby ułożyć z nich kratkę na placku.
  4. Wstaw swojego mazurka do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu powinien mieć złoty kolor – to znak, że jest gotowy.

Źródło: Historia i przepisy mazurka - niezastąpionego symbolu Wielkanocy (tvokazje.pl)

Projekty "ROZWÓJ PLACÓWEK WSPARCIA DZIENNEGO NA TERENIE GMINY  PIASKI" oraz "ŚWIETLICE ŚRODOWISKOWE W GMINIE PIASKI"
są realizowane przez  Gminę Piaski w partnerstwie z FUNDACJĄ WSPÓŁPRACY I ROZWOJU INCEPTUM
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020
Oś priorytetowa: 11 Włączenie społeczne. Działanie: 11.2 Usługi społeczne i zdrowotne.